Skutsjesilen

Skutsjesilen

Skutsjesilen

Ben je op zoek naar gezelligheid en actie, dan is een middag skutsjesilen jouw Friese uitje. Vaar mee op een skutje-zeilboot en geniet van de vaartocht. Natuurlijk moeten de handen uit de mouwen worden gestoken tijdens het zeilen. Het leuke aan varen met een skûtjse is dat je de schipper kan helpen met alle facetten van het zeilen. 

Zit aan het fok, het roer, de zwaarden of het grootzeil. Alle onderdelen moeten bemand zijn. Daardoor staat het skûtsjesilen garant voor actie en avontuur. Je kan voor een dagdeel van 4 uur een zeiltocht boeken. De meeste zeilboten vertrekken vanuit het Friese Sneek, Heeg, Koudum of Sloten. 

Skutsjesilen Friesland

Skutsjesilen Friesland is razend populair. Maar wat is skutsjesilen? Skutsjesilen is een ander woord voor wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen. Deze schepen worden platbodems genoemd. Rond 1900 werden deze schepen gebouwd om turf en mest bij boerderijen te brengen. Omdat de schepen hiervoor door ondiepe wateren voerden, werden ze lang en plat gemaakt. 

Tijdens het jaarlijkse Friese zeilevenement Skutsjesilen strijden veertien oude platbodems op de Friese wateren om de kampioenstitel. Wil je ook een keer in deze bijzondere zeilboot varen? Leuke uitjes Nederland raad je dan aan een middag of avonddeel te boeken bij een verhuur maatschappij. 

Finale Skutsjesilen

De finale skutsjesilen vindt plaats op het Sneekermeer en is het best te bekijken vanaf de kant van het Starteiland. Het populaire zeilevenement trekt jaarlijks vele bezoekers naar Friesland. Tijdens de Sneekweek is de finale skutsjesilen, waarbij nog meer activiteiten te doen zijn. Voor het skûtsjesilen klopt het Friese hart het hardst, maar ook die van de toeristen. 

Wil je dit event een keer van dichtbij meemaken? Plan dan een dagje uit Friesland of boek een vakantie op de Lauwersoog camping en bezoek de Sneekweek. Het is ieder jaar een drukke aangelegenheid. Daarom kan je het beste de auto parkeren Lauwersoog bij Oog voor Stalling en neem vervolgens een Tuxi naar Sneek.  

Boottocht Friesland

Andere leuke uitjes Nederland tijdens een vakantie in het noorden zijn een boottocht Friesland, een dag meevaren op een sportvisserij boot of zeehonden kijken op de Wadden. Boek twee vliegen in één klap en ga mee op de MS Tender voor een dag zeevissen. 

Dit uitje is voor jong en oud, voor de beginneling en de sportvisser. Onderweg kan je bijzondere vogels kijken en spot je zeehonden die op de zandbanken uitrusten. Het schip MS Tender vertrekt dagelijks vanaf de haven Lauwersoog, waar ook de Schiermonnikoog boot is gelegen voor een dagje Schiermonnikoog. 

Bezoek nu

MS Tender

Bezoek nu

Tuk Tuk Lauwersoog
Skutsjesilen