Friesland tour dokkum centrum Bonifatius

Bonifatius

Bonifatius

Het Friese stadje Dokkum is bekend geworden door Bonifatius. Hij werd in 754 nabij Dokkum vermoord en meteen heilig verklaard. Door de dood van Bonifatius is de stad bekend geworden. Het is een historische stad met maar liefst 140 rijksmonumenten. 

Leuke uitjes Nederland raad je dan ook aan deze vestingstad te bezoeken. Een leuke manier is om een tuk tuk te huren en Dokkum en omgeving al tukkend te verkennen. Stop bij het Museum Dokkum om de tentoonstelling over Bonifatius te zien en drink op het terras een Bonifatius bier of een Beerenburg. Een tuk tuk huren doe je bij Tuk Tuk Lauwersoog. 

Bonifatius Dokkum

Met de tuk tuk maak je een prachtige Friesland tour met als tussenstop Bonifatius Dokkum. Een historische stad met gezellige cafés, restaurants, winkels in oude panden. Daarnaast is de stad omringd door een schitterende natuur waar je met de tuk tuk door heen rijdt. 

Als je in Dokkum bent kan je ook een prachtige wandelroute maken, welke je langs tien verschillende kunstobjecten voert. Deze wandeling met gids kan je boeken via het Museum Dokkum. Bezoek met de tuk tuk Lauwersoog ook de Bolwerken, het oude stadhuis Dokkum, de Bonifatiuskapel en de IJsfontijn. Een biertje van bier brouwerij Dokkum mag onderweg natuurlijk niet ontbreken. 

Brouwerij Dokkum

Aanrader van leuke uitjes Nederland is een biertje op het terras te proeven van brouwerij Dokkum. De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Dit werk werd door particuliere brouwers overgenomen. In totaal waren er 19 stadsbrouwerijen. 

Het water wat gebruikt werd voor het bier kwam uit de Bonifatiusbron, wat zuiver en helder was. In 1876 stopte de laatste bierbrouwerij Dokkum. Echter na 140 jaar dook het Bonifatiusbier weer op in Dokkum. Het is dan ook een aanrader om het Dokkumer bier te proeven in het vissersdorp. 

Bonifatius Bitter

Dokkum staat niet alleen bekend om het bier, maar ook om de Bonifatius bitter likeur. Deze gedestilleerde drank is gemaakt volgens oud recept van Friese streekkruiden. Op de menukaart van een restaurant Dokkum zie je tevens de Bonifatius koffie terug. Dit is een koffie met een scheutje bitter en slagroom. Absoluut een aanrader van leuke uitjes Nederland om de Bonifatius koffie te proeven. 

Als je Dokkum hebt gezien en geproefd rijd je met de tuk tuk verder naar het Nationaal Park Lauwersmeer, waarna je weer terugkeert bij het vertrekpunt Lauwersoog. Een dagje tuk tuk Dokkum en omgeving is een beleving. Je kan de auto overigens veilig parkeren bij de bewaakte parking van Oog voor Stalling, welke vlakbij de Schiermonnikoog boot is gelegen. Ook een leuke tip is een dagje Schiermonnikoog als één van de leuke uitjes Nederland.

Bezoek nu

Tuk Tuk Lauwersoog
Friesland tour dokkum centrum Bonifatius