zeehonden lauwersoog Schiermonnikoog Pieterburen zeehonden Zeehonden kijken zeehonden vrijlaten

Pieterburen zeehonden

Pieterburen zeehonden

In het Groningse Pieterburen zeehonden kijken. Tip van leuke uitjes Nederland is om een bezoek te brengen aan het zeehondencentrum Pieterburen. Deze plek is uniek omdat je als bezoeker de zeehonden van zeehondencrèche Pieterburen van dichtbij mee mag maken. Een leuk dagje uit Groningen. 

Pieterburen zeehonden is een opvangcentrum voor zeehonden. De plek waar naast herstel van de zeehond ook ruimte is voor onderzoek en educatie. In 1971 werden de eerste zeehonden opgevangen door Lenie ’t Hart in Pieterburen. Inmiddels is het Pieterburen zeehondencentrum uitgegroeid tot het grootste specialistische zeehonden-ziekenhuis van Europa. 

Zeehondencreche Pieterburen

Bij de zeehondencreche Pieterburen kan je van dichtbij zeehonden kijken en kom je meer te weten over de verzorging van deze dieren. Een zeehond doorloopt in de zeehondencreche Pieterburen drie fases voordat hij wordt vrijgelaten. Zodra een zeehond is binnengebracht, wordt hij in een kleine ruimte gelegd om aan te sterken. 

Vier keer per dag komt een verzorger langs om het dier eten te geven en te controleren. In fase 2 komt de zeehond vanuit de intensive care (fase 1) naar een klein bassin, waar de verzorger het dier in de gaten houdt. In fase 3 is de zeehond bijna sterk genoeg. In het grote bassin komen ze nog meer op kracht, totdat ze klaar zijn voor de vrijlating. 

Zeehondencentrum 

Zeehondencentrum Pieterburen is één van de oudste opvangcentra voor zeehonden ter wereld. In het centrum wordt niet alleen onderzoek gedaan, maar worden de zeehonden tevens gered en opgevangen om ze vervolgens weer gezond vrij te laten. Bij zeehonden vrijlaten mag je als bezoeker bij zijn. Een unieke ervaring en dan ook een tip van leuke uitjes Nederland.

Met de Tender vertrek je vanuit Lauwersoog haven naar een zandbank in de Waddenzee. Je kan de auto lang parkeren bij de bewaakte parking Oog voor Stalling. Dit ligt vlakbij de Schiermonnikoog boot. In een kleine groep vertrek je met de boot. Vervolgens geniet je in alle rust van dit speciale moment dat de zeehonden weer terug de zee in gaan. 

Zeehonden opvang

Ben je op vakantie in het noorden van het land, bezoek dan zeker de zeehonden opvang. Een leuke manier om deze dag in te vullen is door een tuk tuk huren en naar Pieterburen zeehonden te tukken. Onderweg geniet je van de prachtige route. Eenmaal aangekomen bij het zeehondencentrum leer je aan de hand van diverse activiteiten, meer over de zeehond en zijn leefgebied, de Waddenzee. 

Na het bezoek van Pieterburen zeehonden-centrum vervolg je de tour Groningen. Deze route heeft de Tuk Tuk Lauwersoog verhuur maatschappij voor je gemaakt. Natuurlijk kan je zelf ook een route uitstippelen. Het is een leuke manier om de omgeving te verkennen en ook een aanrader van leuke uitjes Nederland. 

Bezoek nu

Tuk Tuk Lauwersoog
zeehonden lauwersoog Schiermonnikoog Pieterburen zeehonden Zeehonden kijken zeehonden vrijlaten