Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer nieuwe zijlen

Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer Nieuwe Zijlen is een buurtschap welke is ontstaan bij de sluis in het Dokkumer Grootdiep. De hoofdfunctie van de sluis was en is om de Friese boezem op peil te houden en overtollig water op het Lauwersmeer te lozen. De zeekerende functie is nu achterhaald. 

Sinds de bouw van de sluizen in 1729 is het Dokkumer Grootdiep niet meer toegankelijk voor zeeschepen. De moderne schutsluis wordt vooral gebruikt door de pleziervaart. Tussen de oude en de nieuwe sluis staat een piramidevormig dijkmonument. Per boot is het hier heerlijk vertoeven. Je kan in deze omgeving ook zeer goed wandelen en fietsen. 

Sluis Dokkumer Nieuwe Zijlen

Dokkumer Nieuwe Zijlen geniet vooral bekendheid onder watersporters. Het ligt aan de zogenaamde Staandemastroute tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. De sluis Dokkumer Nieuwe Zijlen is de schutsluis waar jaarlijks duizenden boten gebruik van maken. 

Je kan vanaf de haven Lauwersoog een tocht over het water maken. Bijvoorbeeld om te gaan zeevissen op de Noordzee of makreel vissen op het Lauwersmeer. Je kan een vistoer boeken bij de MS Tender. Dit nostalgische schip vertrekt vanaf Lauwersoog haven.

Dokkumer Nieuwe Zijlen jachthaven

Aan de kant van het Lauwersmeer ligt de Dokkumer Nieuwe Zijlen jachthaven. Deze haven heeft een kleine 400 ligplaatsen. Daarachter begint het Nationaal Park Lauwersmeer, een schitterend natuurgebied met volop mogelijkheden om te varen, kanoën, wandelen, fietsen of tuk tukken. 

Vanaf de nabijgelegen jachthaven Lauwersoog kan je andere leuke uitjes Nederland maken. Huur bijvoorbeeld een driewielig voertuig bij Tuk Tuk Lauwersoog en tuk rustig door het mooie landschap van Lauwersmeer. Of boek de Schiermonnikoog boot voor een ontspannen dag op het Waddeneiland. 

De Pater Dokkumer Nieuwe Zijlen

Richting Dokkum loopt, grotendeels langs het Dokkumer Grootdiep, een prachtig fiets- en wandelpad. Bovenop de dijk tref je een uitstekend restaurant aan. Het restaurant De Pater Dokkumer Nieuwe Zijlen staat in deze omgeving hoog aangeschreven. 

Met een weids uitzicht over de oude zeedijk en het ingepolderde land richting het Lauwersmeer biedt restaurant Herberg de Pater rust en ruimte in een huiselijke sfeer. Als je de Friesland tour maakt, bijvoorbeeld op de fiets of met een tuk tuk, is een stop bij dit restaurant dan ook zeker aangeraden door leuke uitjes Nederland. 

Bezoek nu

Tuk Tuk Lauwersoog
Dokkumer Nieuwe Zijlen