Makkum

Makkum

Makkum

In het uiterste noordwesten van de provincie Friesland, vlakbij het IJsselmeer ligt het historische vissersdorpje Makkum. De rijke geschiedenis is in het oude dorpscentrum nog goed te zien. Het beste voorbeeld daarvan is de aardewerk fabriek Koninklijke Tichelaar. 

De Koninklijke Aardewerkfabriek van de familie Tichelaar is het oudste nog bestaande industriële bedrijf in Nederland. De productie van dit aardewerk dateert al uit de 16de eeuw. De beroepsvisserij heeft zijn glans verloren, al is Makkum nog altijd thuishaven van een kleine vissersvloot. De stad Sneek is slechts 22 km vanaf Makkum gelegen en is zeker ook een bezoek waard.

Makkum strand

Op het Makkum strand is het goed vertoeven, zeker in de zomermaanden. Het Makkummerstrand is een populaire plek. Daarnaast kan je minutenlang het IJsselmeer in lopen, zonder dat het water hoger komt dan je knieën. Zeer veilig voor een dagje waterpret met de kinderen en daarom door leuke uitjes Nederland aanbevolen.

Makkum is ook een paradijs voor de watersport liefhebbers, in het bijzonder voor de wind- en kite surfers. Er is vaak genoeg wind en het is toch vlak en ondiep water. Weer of geen weer, er is altijd wel een surfer in zicht. Kunt je nog niet surfen, dan neemt je ter plekke een les bij een surfschool. Ook het materiaal kan je huren bij de surfschool nabij het Makkum strand. 

Watersport Friesland

De watersport Friesland is waanzinnig mooi. Als watersport liefhebber kan je niet om Friesland heen. Door slootjes, vaarten en kanalen vaar je naar de Friese meren, het IJsselmeer of zelfs naar de Waddenzee. Je kan uren zeilen op de Friese meren, wat het grootste aaneengesloten merengebied van Europa is. 

Als je in Dokkum verblijft denk dan ook eens aan een dag skûtsjesilen of surfen op het IJsselmeer. Voor een overnachting is Beach Resort Makkum ideaal. Ook voor sportvissers is Makkum een mooie plek. De MS Tender sportvisserij vaart ook langs Makkum. Boek een vistoer en vertrek vanuit Lauwersoog, vaar langs de Waddeneilanden door naar de Noordzee. Dit is één van de andere leuke uitjes Nederland die je op het water kan beleven. 

Tuk tuk Friesland

Eén van de leuke uitjes Nederland is middels een tuk tuk Friesland verkennen. Met het driewielige voertuig rijd je door de natuur, breng je een bezoek aan de vissersdorpjes en de prachtige oude steden die Friesland rijk is. Maak bijvoorbeeld een Friesland tour van Lauwersoog naar de historische Elfsteden stad Dokkum, Leeuwarden, Sneek en Makkum. 

Met een tuk tuk kan je vele dorpen en steden bezoeken en dat op je eigen tempo. Stop onderweg bij de pittoreske vissersdorpjes. De tuk tuk huren kan je in Lauwersoog haven, bij Tuk Tuk Lauwersoog. Tevens kan je hier bij de bewaakte parking je auto parkeren, welke tevens dichtbij de boot Schiermonnikoog is gelegen. Leuk voor als je ook een dagje Schiermonnikoog wilt bezoeken. 

Bezoek nu

Tuk Tuk Lauwersoog
Makkum